English
Previous Adventures
Video's     

Letters     

Other Boats

Question's 

Fishing

Sailing Log

Guestbook

Thank's To.  
 

What does Trafficated mean?

 
 

Kjell O. Stave

 

Database for Spørsmål og svar:    Budsjett


1.   Kor mye har du satt opp på et års budsjett?
2.   Var det første året dyrere enn du hadde regnet med?

 1.    Jeg hadde et vanskelig budsjett pga jeg har ting hjemme som må betales men til seiling og båt hadde jeg et budsjett på ca seks tusen kroner i måneden. Det har vist seg og være fint mulig og gå begge veier med denne summen. Noen plasser som på Isla Margarita der bensin koster 15 øre literen og det meste er billig så kan du leve lenge for denne summen mens i Fransk Polynesia hvor prisene er Europeiske så er det verre. Uansett så er det opp til deg og din disiplin, alt er mulig. Jeg anbefaler i denne sammenhengen og planlegge turen på en slik måte at du tillater deg selv og oppholde deg lenge i billige land og kortere perioder i dyre land. feks planlegg og være lenge i San Blas og kanskje Cartagena eller Margarita. Ikke bli for lenge på Aruba. 

     Der er alle slags folk som er ute og seiler. De med mye penger og med stor båt bruker mer på seg selv og på båten. Hvis autopiloten går i stykker på en 52'foter så koster den fort over 15.000 Kroner. Autopiloten til en 29 foter koster under 2000 Kr. Budsjetter til vanlige båter og vanlige mennesker varierer som regel mellom 6000 kroner og 15000 kroner i måneden. Normalt kan to reise for halv pris, dvs 4500. pr person pr måned eller 12.000 i det dyre tilfellet. Dette er veldig individuelt og varierer men Alle som vil holde et budsjett kan holde det. Jeg utelater i dette eksempelet de som lever for under 2000 kroner i måneden og de som bruker over 20.000 da dette ikke er relevant for oss allikevel.

     Husk også at ting skjer og at uhell er u-unngåelig, for eksempel så må jeg snart kjøpe ny motor. Motor koster mange skjorter og så mange skjorter hadde jeg ikke regnet med og bruke i år. For og kompensere så må jeg kjøpe mindre skjorter og billiger skjorter til neste år. (Dette løser jeg med og reise til Thailand der skjorter er billigere)

  2.  Tja, det er alltid dyrere enn du regner med men da jeg bokstavelig talt gått i denne felle flere ganger tidligere så kom det ikke som en bombe at budsjettet sprakk. Det var faktisk planlagt. Man må jo tenke positivt og lage budsjetter som er stramme ellers så bruker man garantert for mye. Det er ikke vanskelig og bruke penger om du har planlagt og bruke penger. Lag heller et stramt budsjett og forvent at det sprekker.

 

Kjell O. Stave

 

  © Copyright 2004. Kjell Otto Stave. All Rights Reserved