English
Previous Adventures
Video's     

Letters     

Other Boats

Question's 

Fishing

Sailing Log

Guestbook

Thank's To.  
 

What does Trafficated mean?

 
 

Kjell O. Stave

 

Database for Spørsmål og svar:    Strøm om Bord.


1.  
Eg har fått en pris i dag på en vindgenerator som gir 90 watt ved 10 m/s, det er lite i forhold til din. Hva synes du?
2.
  Eg har lite ombord som trekker strøm.  Kan tenke meg et forbruk på ca. 25 amp per døgn. Har også et 56 watt solpanel
.?

 1.   Vindgenerator.  Jeg har en vindgenerator som jeg bruker minst mulig. Når jeg har får nok solkraft (en gang)  så håper jeg at jeg kan selge den. Det viktigste med en vindgenerator er i grunnen at den er stille. De fleste bråker og det er ikke moro verken for deg eller for naboene på ankringsplassen.  Personlig skulle jeg gjerne hatt en Ruthland. De er stille og gir sånn passe med strøm. Det er også viktig at den gir noe når der er lite vind. Den jeg har virker i grunnen bare når jeg seiler i motvind og det er jo akkurat det jeg prøver og unngå. Uansett hva folk sier om vindgeneratorer så er de utrolig effektive og hvis du kan få tak i en som gir over 2 amp. (25 watt) i lav vind og ikke bråker 'mye' så er der ikke noe som er bedre.

Batterier:

-         Vanlige blybatterier (med vann) om de er vdl frie eller ikke skal helst ikke belastes mer enn 50% av den oppgitte kapasiteten. Det betyr i praksis at hvis du har en batteribank på 100 ampere så kan du ikke bruke mer enn 50 av disse. For og finne ut statusen på batteriet ditt så mål det med et voltmeter. Et fullt batteri som har stått i fred en times tid kan teoretisk maks ha 12.7 volt. Har det 11.7 volt så er det ødelagt. Har det 12.2 volt så er det halvt og du har brukt dine 50% av kapasiteten. Dette er vanskelig og finne ut av når du er til sjøss da du ikke kan måle rett etter at du har belastet batteriet pga det trenger tid på og komme seg og kan vise for lav spenning. Du får erfaring etter hvert og finner ut av slikt.

-         Hvis du lar et batteri (med vann) stå over tid med lavere enn 12.2 volt spenning så begynner en kjemisk prosess (sulfatering) der platene inne i batteriet avgir elektroner/atomer du aldri kan få igjen, batteriet blir skadet altså.

-         Kjøper du nye batterier så kjøp like. Gelebatterier er selvfølgelig best og kan tåle mer ladning og utlading enn vanlige blybatterier (de er dessverre dobbelt så dyre)

 

Strøm-Regnskap:

For og finne ut hva slags lade anordning du trenger så må du først finne ut hvor mye strøm du bruker

 

S/Y Spetakkels Strøm Regnskap.

 

Belastningskilde

Strøm / Ampere

(A)

Tid Brukt

(B)

Nødvendig Amp.

(A x B)

Lys inne

2

3

6

Lys Ute

0,5

3

1,5

Ankerlys

0,2

12

2,4

Vifte om natten

0,35

10

3,5

Pc brukt til film ol.

5

3

15

Som du ser så er fordelingen fullstendig skjev da pc tar over 50% av strømmen om bord. Jeg skulle nok kjøpt en litt mer strøm-svak pc.  Dette strømbudsjettet er for anker og til eksempel. Ta med alt av strøm i båten når du lager ditt eget. Lag ett for anker og ett for seiling.

 

28,4 Ampere

 

 

     Som alle andre regnskap så stemmer heller ikke mitt men det kan brukes som mal når du lager ditt eget. Husk at du må ha en teoretisk batterikapasitet på det dobbelte av resultatet du får i regnskapet da du bare kan bruker halvparten av den oppgitte kapasiteten.

Sannheten er at de fleste båter strever med å ha nok strøm. Røfflig kan du dele seilerne i to grupper. De med kjøleskap og de uten. De med må bruke motor eller generator en times tid til dagen og de uten har en sjanse i havet til og være uavhengige. J     Har du et forbruk på 25 ampere pr. dag så kan du klare deg med ett batteri men jeg anbefaler uansett to. To til huset og ett til startmotoren (om du har motor). Uansett så kjøp identiske batterier og ikke tenk på annet. Hvis et batteri er gammelt og slitt og ett er nytt så vil det gamle spise opp det nye i rekordfart.

   Solcellepanelet ditt på 56 watt er fint. Der er ikke noe som er bedre enn solenergi. Husk her og ha regulatoren innendørs og ha store kabler til panelet. Det er dumt og miste dyrt kjøpte ampere i ledningene.

 

To av mine solcellepaneler. Disse vil virke betydelig bedre om de er plassert en plass hvor de ikke får skygge, feks på toppen av biminien og kan ligge rett.

Der skal jeg også ha dem men må først bygge nytt tak så det får vente litt til.

Min vindmølle, Airmarine. Dette er den kraftigste vindmøllen på markedet og den som bråker mest. Jeg har fått nok av brpket og håper og selge den snart.

Unntaket er hvis du har en stor båt og kan montere den høyt i masta. Da hører du i alle fall ikke så mye selv. (Det er verre med naboene.)

 

 

Kjell O. Stave

 

  © Copyright 2004. Kjell Otto Stave. All Rights Reserved